- Włoska szynka gotowana prosciutto cotto - Simonini 200g
Prosciutto cotto jest wieprzową szynką gotowaną, która powstaje z żywca ważącego co najmniej 160 kg (max. 180 kg). Najczęściej produkuje się ją ze świńskich ud, które muszą być odpowiednio przycinane. W dalszej kolejności w mięso wciera się sól, pieprz oraz przyprawy, a następnie szynkę poddaje się procesowi gotowania.
Co istotne, ten typ włoskiej wędliny gotuje się bardzo długo, dzięki czemu tworzy się unikalna struktura.
Priosciutto cotto jest bardzo aromatyczna i delikatna w smaku.
Jest najpopularniejszą szynką delikatesową we Włoszech, wykorzystuje się ją najczęściej do kanapek, pizzy i różnego typu sałatek.
Skład: mięso wieprzowe 96%, sól, sacharoza, glukoza, naturalne aromaty, przeciwutleniacz: E301, konserwanty: E250
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 543 kJ/129 kcal
Tłuszcz - 4,1 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 1,6 g
Węglowodany - 0,5 g
w tym cukry - 0,5 g
Białko - 23 g
Sól - 1,6 g
Przechowywanie: 0/+4 ° C
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.