- Panettone classico włoska babka tradycyjna z kremem pistacjowym i czekoladą - Gran Ducale 750 g
Włoska specjalność – ciasto Panettone z łezkami czekoladowymi i kremem pistacjowym.
Panettone to ciasto z okolic Mediolanu, wypiekane we Włoszech tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia z długo wyrastającego ciasta drożdżowego.
Nazwa pochodzi od włoskiego „panetto”, oznaczającego mały bochenek chleba. Przyrostek „-one” nadaje nazwie większego znaczenia – Panettone oznacza „duży chleb”.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne.
Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Skład: mąka pszenna, pasteryzowany krem pistacjowy 14% (cukier, syrop glukozowy, woda, olej słonecznikowy, pasta pistacjowa 5%, odtłuszczone mleko w proszku, alkohol, aromaty, stabilizator: pektyna, substancja konserwująca: sorbinian potasu, koncentrat z marchwi, dyni i spiruliny, sól), cukier, kawałki czekolady 11% (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyny (z soi), aromaty), masło (zawiera mleko), zakwas pszenny (mąka pszenna, woda), świeże żółtka jaj, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, odtłuszczone mleko w proszku.
Może zawierać orzechy i gorczycę.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1553 kJ / 370kcal
Białko - 5,4g
Tłuszcz - 16g
w tym nasycone: 9,4g
Węglowodany - 50g
w tym cukry: 26g
Sól - 0,46g