Te biszkoptowe ciasteczka są bardzo smaczne, pochodzą z Sabaudii, czyli północnej granicy Włoch.
Mają bardzo unikalną strukturę, która odróżnia je od innych.
Są niezwykle kruche i lekkie, a ich powierzchnia pokryta jest warstwą bardzo drobnych kryształków cukru .
Wnętrze ciastek jest porowata, co czyni je idealnym rozwiązaniem jako dodatkowy składnik ciast, ponieważ bardzo dobrze pochłania kremy używane do ciasta.
Mają charakterystyczny, cylindryczny kształt o lekko rozszerzonych, zaokrąglonych końcach, przypominających nieco kostkę .
W Anglii słodycz ten przyjął nieco inną nazwę i jest spotykany jako " Lady Fingers " .
Mówi się, że savoiardi po raz pierwszy zostały wyprodukowane w 1400 roku, kiedy to Książę Savoy oczekiwał w swoim pałacu na króla Francji.
W kuchni herbatniki te są bezdyskusyjnym rarytasem.
Spożywane na śniadanie lub jako przekąska, ale także świetnie sprawdzają się jako dodatek do deserów.
Wśród wielu receptur z użyciem savoiardi można je dodać między innymi do Tiramisu czy czarnego puddingu, typowej mieszaniny czekoladowej przygotowywanej w czasie karnawału.
Skład: mąka pszenna, cukier, jaja 26%, środki spulchniające (kwaśny węglan amonu, kwaśny węglan sodu), naturalne aromaty, sól.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1603 kJ / 378 kcal
Tłuszcz: 3,3 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1 g
Węglowodany: 78,3 g
w tym cukry: 49,4 g
Błonnik: 1,9 g
Białko: 7,9 g
Sól: 0,4 g