- Pappardelle jajeczny 250g La Molisana
Jest to długi makaron w kształcie szerokich wstążek, można go przydzielić do kategorii pomiędzy lasagne a tagliatelle.
Nazwa pochodzi od słowa "pappare", co można przetłumaczyć jako "pożeranie".
Dzięki swej lekko chropowatej powierzchni bardzo dobrze utrzymuje ciężkie sosy, takie jak popularny w całych Włoszech sos bolognese.
Przez matrycę z brązu przepływa świeży makaron, który ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie tego szczególnego przyrządu makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, nie jest ona tak gładka i standardowa jak w przypadku zwykłego ciasta do makaronu, ale jest bardziej pomarszczona i masywna. Szorstkość pomaga ciastu lepiej przechowywać dodatki zawarte w cieście, a także znakomicie impregnować je.
Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)
Czas gotowania: około 6 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1531 kJ / 362kcal
Białko - 14g
Tłuszcz - 3,5g
w tym nasycone: 1,0g
Węglowodany - 66g
w tym cukry: 3,0g
Sól - 0,1g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu