- Tagliatelle jajeczny 250 La Molisana
Tagliatelle - jeden z najbardziej klasycznych makaronów pochodzących z regionu Emlia - Romagna. Ma kształt wąskich wstążek i najczęściej spotykany jest w formie zwiniętych gniazdek. Pyszny, domowy smak makaronu to zasługa najlepszych, wyselekcjonowanych składników.
Tagliatelle wstążki mają szerokość ok. 8 milimetrów (te wymiary zostały zatwierdzone przez Izbę Handlową w Bolonii, w celu ochrony wymiarów tego znakomitego makaronu). Najlepiej podawać go z gęstymi sosami, np. bolognese. We Włoszech popularne są również wersje dań z tagliatelle z grzankami, orzechami, jajkami, serem oraz pomidorami i świeżą bazylią.
Przez matrycę z brązu przepływa świeży makaron, który ma przyjąć pożądany przez nas kształt. Poprzez zastosowanie tego szczególnego przyrządu makaron uzyskuje wyjątkową strukturę, nie jest ona tak gładka i standardowa jak w przypadku zwykłego ciasta do makaronu, ale jest bardziej pomarszczona i masywna. Szorstkość ta pomaga ciastu lepiej przechowywać dodatki zawarte w cieście, a także znakomicie impregnować je.
Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)
Czas gotowania: około 5 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1531 kJ / 362kcal
Białko - 15g
Tłuszcz - 3,5g
w tym nasycone: 1,0g
Węglowodany - 66g
w tym cukry: 3,0g
Błonnik: 3,0g
Sól - 0,1g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu