- Penne rigate z matrycy z brązu 500g La Molisana
Penne rigate to fenomen jeżeli chodzi o makarony - swoją uniwersalnością podbił niemalże cały świat.
Jest to jeden z najbardziej znanych makaronów na świecie. Ma kształt długopisu, o czym świadczy też jego nazwa, bowiem "penne" można dosłownie przetłumaczyć jako "długopis".
Zaskakująca jest jego wrzechstronność, pasuje niemalże do każdej potrawy, do każdego sosu, w niemalże każdej formie podania.
Makaron pochodzi z regionu Lombardii, jest dosyć gładki, prosty, "ucięty" na końcach.
Idealny w formie pieczonej, wyśmienity z sosami na bazie warzyw takich jak papryka, cukinia i karczochy.
Makarony La Molisana są wytwarzane metodą TRAFILATURA AL BRONZO, tzn. że makaron jest wytłaczany na maszynie z brązu, dzięki czemu struktura makaronu jest porowata, co sprawia, że sos lepiej utrzymuje się na makaronie. Taki sposób wytwarzania makaronu jest najbardziej szlachetny.
Czas gotowania: około 13 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1489 kJ / 351kcal
Białko - 15g
Tłuszcz - 1,0g
w tym nasycone: 0,3g
Węglowodany - 69g
w tym cukry: 4,0g
Błonnik: 3,0g
Sól - 0,02g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu