- Oliwa z oliwek extra vergine "La Masseria" Biolevante 250ml
Extra virgine to najcenniejsza oliwa z oliwek - z pierwszego tłoczenia na zimno.
Ma doskonały smak, zapach i kwasowość. Oliwa z kolejnych tłoczeń ma już gorsze właściwości.
Najważniejszy tłuszcz oliwy z oliwek to jednonienasycony kwas oleinowy.
Pomaga chronić organizm przed astmą i alergicznym zapaleniem błon śluzowych. Obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Oliwa z oliwek zawiera także wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które do spółki z kwasem oleinowym obniżają krzepliwość krwi, co zapobiega zatorom, wylewom, zawałom.
Oliwa to także bogactwo witaminy E, najsilniejszego z przeciwutleniaczy.
Oliwa z oliwek nadaje się do sałatek, smażenia, pieczenia, gotowania. Jest niepisana zasada, by do potraw delikatnych dodawać oliwę obojętną w smaku, czyli z wytłoczyn. Zaś do sałatek, sosów i warzyw najlepsza jest extra virgin.