- Sos bazyliowy - pesto genovese - Divella 190 g
Zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
We Włoszech sprzedawane jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia ale w razie potrzeby można je zamrozić.
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i itp.
Skład: olej słonecznikowy (4%), bazylia (53%), orzeszki pini (1,5%), ser grana padano (4, %), ser pecorino romano DOP (1,5%), sól, oliwa z oliwek extra vergine, regulator kwasowości: (kwas mlekowy), włókno roślinne, czosnek granulowany.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 5 dni.