- Sos bazyliowy - pesto genovese - Divella 190 g
Zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z dodatkiem oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli.
Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku.
We Włoszech sprzedawane jest głównie w postaci świeżej, na wagę lub w małych słoiczkach.
Okres trwałości pesto po otwarciu wynosi około tygodnia ale w razie potrzeby można je zamrozić.
Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i itp.
Skład: bazylia (53%), olej słonecznikowy, oliwa extra vergine, orzeszki nerkowca (4%), ser Grana Padano DOP (4,%), ser Pecorino Romano DOP, orzeszki pinii (1,5%), sól, regulator kwasowości: (kwas mlekowy), włókno roślinne, czosnek.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu spożyć w ciągu 5 dni.
Opinie o Pesto bazyliowe - alla genovese - Divella 190 g
w naszym programie lojalnościowym.


