Najbardziej znane produkty z Sycylii
Sycylia to włoska wyspa, która zachwyca nie tylko widokami i klimatem, ale również bogactwem rozmaitych smaków. Wśród wielu doskonałych potraw na uwagę zasługują przede wszystkim regionalne specjały, które są dowodem na doskonałe gusta smakowe Sycylijczyków. Produkty wytwarzane z pokolenia na pokolenie znane są turystom od lat i stanowią bogactwo dziedzictwa kulturowego. Z czego zatem słynie włoska wyspa?
Sycylijskie trunki o wyszukanym smaku
Włosi słyną z produkcji doskonałej jakości win. Zakorzeniony w społeczności europejskiej obraz Włocha, który niemalże każdy posiłek spożywa w towarzystwie lampki wytrawnego wina jest na tyle silny, iż mówiąc ,,wino”, w domyśle dodajemy ,,włoskie”.
Każdy region Włoch słynie z innych odmian i gatunków win. Co wyróżnia wina sycylijskie? Uważa się, iż są to trunki, których podczas zwiedzania wyspy nie wypada nie spróbować. Sycylia słynie ze słodkich odmian win oraz nieco bardziej ,,eleganckich”, jednoodmianowych win Nero d’Avola. Tego typu wina są idealnym dodatkiem do dań z mięs i makaronu.
Warto również wspomnieć o Pinot Grigio. Jest to białe wytrawne wino o pełnym i orzeźwiającym smaku. Idealnie komponuje się z sycylijskimi owocami morza oraz makaronami.
Dużą popularnością cieszy się również likier, który wytwarzany w niedalekiej odległości od Etny może zadziwić niejednego smakosza mocnych alkoholi. Wysokoprocentowy napój to dla wielu podróżników okazja do spróbowania oryginalnych, włoskich trunków.
Sery włoskie a miłość do kuchni
Sycylia to region, w którym do jakości serów przykłada się szczególną uwagę. Są one produkowane w sposób tradycyjny, z uwzględnieniem wielowiekowych receptur. Niezwykle ważnym składnikiem jest mleko owcze i krowie. Sery sycylijskie dojrzewają w odpowiednich dla danego gatunku warunkach, dzięki temu do ust klientów trafiają produkty najwyższej jakości o bogatych walorach smakowych. W trosce o świeżość produktów, zaobserwować możemy tu pewną sezonowość - w zależności od pory roku, dostępność serów włoskich jest zróżnicowana. Sycylia specjalizuje się w produkcji serów z mleka owczego.
Sycylijskie sery są niezwykle puszyste i delikatne w smaku. Najlepszym reprezentantem południowego regionu Włoch jest ser owczy pecorino primosale. Wśród rodzajów wyróżnić można sery z dodatkiem pistacji, oliwek, oregano lub peperoncino.
Pistacje spod Etny
Orzeszki pistacjowe znane są chyba wszystkim, jednak te sycylijskie specjały to zasługa wzrostu niemal na wulkanicznej lawie. Pistacje z Sycylii wyróżniają się smakiem i wartościami odżywczymi. Jednak orzeszki to coś więcej, niż tradycyjna przekąska. Są one bowiem składnikiem wielu doskonałych potraw. Wytwarza się z nich pesto, granitę, likiery, wypieki cukiernicze, a także krem pistacjowy. W regionie znany jest również smak makaronu z dodatkiem pistacji, który wyróżnia się na tle potraw oferowanych w pozostałych częściach kraju.
Sycylia to region bogaty w lokalne, wyjątkowe w smaku produkty. Oprócz wspomnianych win, serów i pistacji, turyści często zachwycają się smakiem oliwek oraz papryki peperoncino. Warto również wspomnieć o czekoladzie, która należy do specjalności regionu.