Risotto nero z kalmarami
2020-08-15
Czarne risotto przywołuje wspomnieniami chwile spędzone przy stole w małym porciku z kieliszkiem zimnego wina w upalne południe. A z naszym prostym przepisem możecie również powrócić do smaku, który wówczas był spełnieniem kulinarnych marzeń.
Risotto nero z kalmarami - składniki
- cebula, czosnek
- kieliszek białego wina Pinot Grigio
- ryż arborio
- oliwa z oliwek extra vergine
- kalmary tuby
- atrament z mątwy
- bulion
Wykonanie:
- Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy posiekaną cebulkę, czosnek, 3 garści ryżu i zalewamy to kieliszkiem wina.
- Gdy wszystko się zeszkli i przydusi zalewamy to bulionem od czasu do czasu mieszając. Gdy ryż wchłonie bulion, ponownie zalewamy go bulionem i znów mieszamy co jakiś czas. Powtarzamy czynność do czasu, aż ryż będzie odpowiednio ugotowany.
- W tym czasie umyte i oczyszczone tuby kalmara kroimy w 2 cm paski. Rozgrzewamy patelnię z oliwą i czosnkiem i wrzucamy na patelnię krążki kalmara. Możemy dodać także peperoncino, zyskamy więcej pikanterii. Podsmażamy kalmara, aż...będzie miękki :) nie za długo!
- Do ugotowanego ryżu dodajemy łyżeczkę atramentu i usmażone kalmary, mieszamy delikatnie.
- Gotowe :)
Wszystkie składniki znajdziecie w naszym sklepie.