- Kawałki tuńczyka w oliwie z oliwek - Trancetti di tonno all'olio di oliva - Callipo 170 g
Trancetti di tonno all'olio oliva są to kawałki tuńczyka żółtopłetwego w oliwie z oliwek, idealne do sałatek, kanapek, pizzy lub przygotowania sosów na bazie tuńczyka.
Tuńczyk żółtopłetwy jest bardziej aromatyczny niż tuńczyk biały i mniej kaloryczny niż błękitnopłetwy.
Mięso tuńczyka jest doskonałym źródłem witamin B3 (wywierającej pozytywny wpływ na poziom energii witalnej, równowagę emocjonalną i samopoczucie) i B12 (biorącej udział w wytwarzaniu czerwonych krwinek i DNA), jak również witamin A, C i E oraz selenu – antyoksydantów zapobiegających nowotworom, chorobom serca i cukrzycy.
Ponadto, tuńczyk jest bogaty w białko oraz niskokaloryczny – jego spożywanie wydłuża czas uczucia sytości i tym samym wspomaga odchudzanie.
Składniki: tuńczyk żółtopłetwy (Thunnus albacares), oliwa z oliwek, Presal® sól jodowana (sól morska włoska, jodek potasu 0,007%)
Masa netto: 200 g
Masa ryby po odsączeniu: 170g
Wartość odżywcza w 100 g odsączonego produktu:
Wartość energetyczna 479kJ/ 113kcal
Tłuszcze: 0,9g
w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 0,2g
Węglowodany: 0g
w tym cukry: 0g
Białko: 26g
Sól: 0,6g
jod: 105μg