- Spaghetti quadrate z matrycy z brązu - La Molisana 1kg
Charakterystyczną cechą tego makaronu jest przekrój w kształcie kwadratu.
Ogromną zaletą makaronu jest to, że ciężko go "rozgotować" stąd ogromna sympatia do niego wśród smakoszy.
Makarony La Molisana są wytwarzane metodą TRAFILATURA AL BRONZO, tzn. że makaron jest wytłaczany przez matryce z brązu, dzięki czemu struktura makaronu jest porowata, co sprawia, że sos lepiej utrzymuje się na makaronie. Taki sposób wytwarzania makaronu jest najbardziej szlachetny.
Co oznacza technika przetwarzania makaronu za pomocą matryc z brązu?
Mieszanina wysokiej jakości semoliny i wody przechodzi przez „matrycę” z otworami o różnych kształtach i rozmiarach, które odtwarzają format pożądanego makaronu.
Następnie szereg obrotowych noży umieszczonych na wyjściu z „matrycy” przecina wyrób, wyznaczając długość makaronu. Materiał, z którego wykonane są „matryce”, określa porowatość i strukturę zewnętrznej powierzchni ciasta.
We Włoszech suchy makaron uzyskuje się specjalną włoską techniką przeciągania brązem, poprzez walcowanie, a następnie suszenie ciasta.
Czas gotowania: około 13 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1498 kJ
Białko - 14,5g
Tłuszcz - 1g
Cukier - 70g
Sód - 8g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu
Opinie o Makaron spaghetti quadrate z matrycy z brązu - La Molisana 1 kg
w naszym programie lojalnościowym.