- Oliwa z włoskich oliwek extra vergine Fruttato - Oleificio Secchi 250 ml
Oliwa z włoskich oliwek extra vergine Fruttato - Oleificio Secchi 250 ml
Extra virgin z certyfikatem "owocowy" od oficjalnych degustatorów jest produkowany tradycyjną metodą. Nagrodzona w konkursie Ercole Olivario za charakterystyczny smak typowy dla oliwek odmiany Bosana.
Polecana konsumentom poszukującym wyjątkowo delikatnej oliwy o cennych właściwościach smakowych i aromatycznych.
Historia manufaktury
Zgodnie ze starożytną tradycją przekazywaną od 1930 roku, olejarnia Secchicchi produkuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia w północnej Sardynii, w centrum obszaru, na którym uprawa drzewa oliwnego ma swoje korzenie w czasach starożytnych. Dzięki starannym zbiorom i selekcji oliwek, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowa i lekka, o szczególnie niskiej kwasowości i owocowym smaku. Oleificio Secchi jest firmą z certyfikatem ISO 9001: 2008, certyfikowaną przez IFS i spełnia wymagania produkcji ekologicznej.
Dane techniczne produktu
Średnia wysokość gajów oliwnych: 150/300 m. n.p.m.
Wolna kwasowość (% kwasu oleinowego): mniej niż 0,4
Liczba nadtlenków: mniej niż 10
Kolor oleju: zielony
Zapach oleju: świeżych oliwek
Smak oleju: średnio owocowy
Smak: świeży, umiarkowanie pikantny i gorzki, z posmakiem przypominającym karczocha
Okres zbiorów oliwek: listopad/grudzień 2023
Miejsca zbioru: 100% Włochy
Dojrzałość oliwek: zielone lub maksymalnie 50% przyciemnione pozbawione pestek
Metoda zbioru: mechaniczna
Metoda Mulitura: ekstrahowana na zimno granitem i kamieniami Sinolea lub cykl ciągły