- Włoski sos Gran Pesto alla Genovese - Tigullio 190 g
To oryginalny, włoski, zielony sos z bazylii, sera Grana Padano, orzeszków piniowych, czosnku i soli.
Pochodzi z Genui, stolicy włoskiego regionu Liguria. Jego historia liczy kilkaset lat.
Genueńczycy zabierali pesto na wyprawy morskie, gdyż przeciwdziałał szkorbutowi. Tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach, co zapewnia uzyskanie odpowiedniej konsystencji sosu i wydobycie wszystkich aromatów z liści bazylii.
Pesto alla genovese może być serwowane do makaronu np. z linguine, ale też do chleba, sera, sałaty i innych dań.
Pesto to sos „zimny”, nie należy go podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku, a sos traci konsystencję.
Wystarczy wymieszać z gorącym, świeżo ugotowanym makaronem i cieszyć się smakiem.
Skład: olej słonecznikowy, bazylia 34%, ser Grana Padano DOP 8,4%, migdały, serwatka w proszku, sól, cukier, orzeszki piniowe 0,5%, regulator kwasowości: kwas mlekowy, naturalny aromat, proteiny mleka, czosnek.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1941 kJ / 470kcal
Białko - 7,1g
Tłuszcz - 45g
w tym nasycone: 5,7g
Węglowodany - 8,5g
w tym cukry: 7,6g
Sól - 2,5g
Przechowywać w temperaturze pokojowej. Po otwarciu należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 5 dni dodając oliwę z oliwek.