- Makaron jajeczny fettuccine - La Molisana 250g
Fettuccine to płaskie, dość szerokie wstążki, najczęściej zwijane w gniazda, a nazwa ta po włosku oznacza wstążki.
Jest to typowy dla kuchni włoskiej makaron z rejonu Rzymu.
Makaron ten ugotowany i rozłożony na talerzu przypomina stos luźno ułożonych wstążek.
Idealnie nadaje się do wszystkich kremowych sosów jak również tych z małymi kawałkami warzyw i mięsa. Sprawdzi się też w wersji zapiekanej, posypanej pysznym serem.
Makaron ma lekko jajeczny smak i najczęściej przyrządza się go wersji al dente i najczęściej podaje z wyśmienitą potrawą Alfredo, na którą wystarczą dwa proste składniki.
Otóż do ugotowanego makaronu dodajemy masło i mieszamy aż się roztopi, posypujemy parmezanem i ponownie mieszamy, aż do dokładnego połączenia składników. Przekładamy do miseczki i pyszne danie gotowe.
Skład: mąka semolina z pszenicy twardej wysokiej jakości, jaja (19,36%)
Czas gotowania: około 6 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1531 kJ / 362kcal
Białko - 15g
Tłuszcz - 3,5g
w tym nasycone: 1,0g
Węglowodany - 66g
w tym cukry: 3,0g
Błonnik: 3,0g
Sól - 0,1g