- Ser ricotta DOP Mauri 250 g
To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki.
Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony.
Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały.
Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie.
Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy, a smak słodkawy i delikatny zawdzięcza mleku owczemu.
Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne, a także serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki.
Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.
Skład: mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, podpuszczka, sól, mikroelementy.
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.