Opis

To ser o idealnie białym, wilgotnym – lecz nie kleistym - miąższu robionym z serwatki.

Jest to miękki, niedojrzewający ser zwarowy. Ma konsystencję twarogu, jest delikatny w smaku i nie jest solony.

Dobry ser Ricotta powinien być sprężysty, niezbyt twardy, o miąższu składającym się z mnóstwa drobnych, wilgotnych i delikatnych granulek, nie powinien być ani zbyt słony, ani przejrzały.

Jego nazwa pochodzi od łacińskiego słowa 'recocotus' oznaczającego wielokrotne gotowanie.

Ser wyróżnia się wyjątkowo przyjemnym aromatem słodkiego mleka, świeżego siana i zielonej trawy, a smak słodkawy i delikatny zawdzięcza mleku owczemu.

Jest wykorzystywany przede wszystkim do przyrządzania lasagne, a także serników. Można nim nadziewać canneloni lub naleśniki.

Ricotta może być podawana i spożywana samodzielnie, świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw, a także z miodem.

 

Skład: mleko pasteryzowane, regulator kwasowości: kwasek cytrynowy, podpuszczka, sól, mikroelementy.

 

UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.

W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w torbie termicznej wraz z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb. 

Opinie o produkcie (0)

Ser ricotta DOP - Mauri 250 g

Cena: 12,98 zł 12.98
ilość +- szt.
wkrótce dostępny

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium