- Sezonowany stek z antrykotu - Rib eye
Sezonowanie czyli inaczej dojrzewanie wołowiny to proces, który znacznie podnosi jakość mięsa. Jest to coraz popularniejsza metoda wśród rzeźników, hodowców a także przede wszystkich wśród fanów steków. Co ciekawe sezonować można każdy rodzaj mięsa. Różnica polega jedynie na czasie, który należy przeznaczyć na dojrzewanie. Na czym konkretnie to polega?
Na czym polega sezonowanie mięsa?
Generalnie najczęściej sezonuję się bardziej szlachetne mięso przeznaczone na steki. Takie jak polędwicę, rostbef, antrykot czy pierwszą krzyżową. Po uboju mięso powinno nieco “odpocząć”. Dzięki temu włókna mięśniowe w naturalnym procesie fizyko-chemicznym stają się bardziej miękkie a co za tym idzie – mięso jest bardziej delikatne i kruche.
Sezonowanie na sucho polega na przechowywaniu mięsa bez opakowania w ściśle określonej stałej temperaturze (zazwyczaj ok. 2-4 st. C) i wilgotności (ok. 80%) przez kilka tygodni – od dwóch do czterech lub nawet dłużej. Proces ten powoduje, że mięso traci na swojej wilgoci szczególnie z wierzchnich warstw, które są potem obcinane. Wysoka cena takiego mięsa wynika z czasu jaki należy poświęcić na sezonowanie oraz z naturalnej utraty na jego masie. Jednak mięso, które pozostaje jest wyjątkowo kruche i delikatne.
Rasa bydła: Limousine
Hodowla: Polska
Producent: Sokołów Horeca - Sezonowane na Sucho
Czas sezonowania: 30 dni
Nasze steki są pakowane próżniowo, aby długo zachować niepowtarzalny smak. Produkt do grillowania i smażenia.
Po otwarciu przygotować i spożyć w 1 dzień. Waga steka ok 280 gr.
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.