- Szafran 100 mg
W przyrodzie wyróżnia się aż 80 gatunków szafranu, ale najpopularniejszym z nich jest tzw. szafran uprawny.
Chociaż jego uprawa jest prosta, bo są to rośliny niewymagające, stosowany w kulinariach szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata – żeby uzyskać 1 kg potrzeba 150 tysięcy kwiatów.
Przyprawę stanowi górna część słupka krokusa i w tym tkwi sekret wysokiej ceny tego specyfiku. W dodatku zbiór jest bardzo pracochłonny, odbywa się tylko ręcznie.
Jest stosowany jako przyprawa i jako barwnik spożywczy, w przeszłości używano go także do farbowania tkanin.
Szafran ma szlachetny zapach pasujący zarówno do dań słodkich, jak i słonych, natomiast w smaku jest gorzkawy, ale stosuje się go w tak małych ilościach, że nie przeszkadza to przyprawianym potrawom.
Kilka słupków szafranu jest w stanie zabarwić na żółto kilka porcji ryżu.
Przed dodaniem do potrawy moczymy go w wodzie, winie lub mocniejszym alkoholu.
Jedno opakowanie szafranu wystarcza do upieczenia 2 ciast lub przygotowania 8 porcji risotta.