
Z naszego bloga

Suszone drożdże Lievito Caputo to drożdże piwne produkowane z najwyższej jakości wyselekcjonowanego szczepu i karmionego wyłącznie melasą.
Komórki drożdży rozmnażają się dzięki melasie i tlenowi (fermentacja).
Po zakończeniu fermentacji drożdże oddzielane są od melasy, myte (usuwane są zanieczyszczenia), odwirowywane po czym odwadniane.
Drożdże suszone Lievito nadają się do każdego rodzaju ciasta (kwaśne, drożdżowe).
Drożdże suszone to idealny zamiennik prasowanych drożdży, są bardzo łatwe w przygotowaniu (zazwyczaj odmierzamy 1/3 porcji świeżych drożdży zawartych w przepisie).
Zalecane ilości drożdży na 500g mąki:
czas wyrastania: 4godz. 8godz. 12godz.
ilość łyżeczek: 3łyż. 2łyż. 1łyż.
Skład: drożdże piekarskie, emulgator E491
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, a po otwarciu w lodówce i spożyć w ciągu dwóch miesięcy.