Panettone, to tradycyjna włoska babka drożdżowa kojarzona z okresem Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku pochodząca z Mediolanu. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły i pakowana w kartonowe pudełka. Proces produkcji babki jest długi i skomplikowany. W jego trakcie ciasto nabiera specyficznej puszystej konsystencji.
Panettone ma niespotykany smak, dostojny wygląd i jest niezwykle smaczne i delikatne. W wariancie klasycznym zawiera kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz rodzynki.
Ciasto podaje się pokrojone na długie, pionowe kawałki. Bardzo często spożywa się je z kremem z serka mascarpone lub zabaglione, a także ze słodkimi winami oraz ciepłymi napojami.
Składniki: mąka pszenna, rodzynki sułtańskie 12%, masło (zawiera mleko), kandyzowana skórka pomarańczowa 9% (skórka pomarańczowa 54%, syrop glukozowo - fruktozowy, cukier), zakwas pszenny, (mąka pszenna, woda), żółtko jaja, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, aromaty, mleko w proszku odtłuszczone.
Może zawierać orzechy, soje i gorczycę.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1534 kJ / 365kcal
Białko - 6,0g
Tłuszcz - 13,0g
w tym nasycone: 8,0g
Węglowodany - 55g
w tym cukry: 25g
Błonnik: 2,0g
Sól - 0,45g