Najbardziej cenione włoskie wędliny dojrzewające
Włoskie wędliny to produkty typowo lokalne, a ich wyjątkowy smak ceniony jest na całym świecie. Ze względu na oryginalne receptury oraz niesamowite wrażenia smakowe szczególnym uznaniem cieszą się długodojrzewające szynki włoskie.
Za co my - Polacy - lubimy je najbardziej? Cechą wyróżniającą tego typu produkty jest wyważony smak, niebywała delikatność i gwarancja wysokiej jakości produktu. Włoskie wędliny doskonale sprawdzają się w roli przystawek lub głównych składników dań. Można podawać je z warzywami, serami czy nawet owocami. W każdym wydaniu smakują wyśmienicie, zachęcając niejako do eksperymentowania i odkrywania nowych zestawień kulinarnych.
Włoskie wędliny dojrzewające - popularne smaki w Polsce
Aby móc cieszyć się smakiem prawdziwych włoskich wędlin warto wybrać sprawdzone sklepy, które współpracują z lokalnymi dostawcami i gwarantują towar najwyższej jakości. Jedną z najbardziej cenionych szynek jest Crudo Stagionato, która wyróżnia się głębokim i wyjątkowym smakiem. Szacuje się, że szynka ta dojrzewa ok. 6-9 miesięcy, a proces suszenia odbywa się na świeżym powietrzu, dzięki czemu produkt zachowuje wszystkie swoje walory i bogactwo składników odżywczych. Prosciutto Crudo Stagionato to produkt wytwarzany z włoskiej wieprzowiny pochodzącej z kontrolowanych hodowli. Jest to surowa szynka górska, którą śmiało można polecić największym miłośnikom włoskich smaków. Do jakich dań używamy jej najczęściej? Prosciutto Crudo jest często mylona z potocznie nazywaną szynką parmeńską. Świetnie smakuje jako składnik sałatek i pizzy, istnieje również szerokie grono smakoszy, którzy uwielbiają ją w formie przystawki przed głównym daniem.
Specjałem, któremu ciężko się oprzeć jest również włoska szynka dojrzewająca Speck, czyli surowy i wędzony udziec wieprzowy, stanowiący idealny dodatek do każdej potrawy. Ze względu na specyficzny, lekko solony i wędzony smak, szynka Speck pasuje do wytrawnych oraz lżejszych potraw.
Za luksusową szynkę włoską uznaje się Prosciutto di Parma DOP, która dojrzewa przez kilkanaście miesięcy! Jej wyjątkowość powinien potwierdzać specjalny certyfikat informujący o tym, iż była produkowana w okolicach Parmy. Smak tej szynki określa się jako lekko słony z domieszką słodkości. Prosciutto di Parma to najsłynniejsza na świecie wędlina, wyróżniająca się niską zawartością tłuszczu, który ulega rozpadowi podczas długotrwałego procesu dojrzewania.
Najlepsze szynki z Włoch
Jedną z najbardziej cenionych szynek dojrzewających we Włoszech jest Prosciutto Crudo Riserva Soave, która przypadnie do gustu osobom lubiącym słodkie i delikatne wędliny. Szynka dojrzewa minimum osiemnaście miesięcy, dzięki czemu zachwyca swoim zniewalającym smakiem i charakterystycznym zapachem. Wytwarza się ją ze starannie wyselekcjonowanych świń hodowanych we Włoszech. Nie można pominąć Prosciutto Valtramigna, czyli szynki dojrzewającej przez dziesięć miesięcy, nacieranej solą i aromatycznymi przyprawami.
Każdy rodzaj włoskiej szynki wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem i zapachem. Skąd pewność, że sięgając po włoskie wędliny stawiamy na smaczne i zdrowe smaki? Sekretem dojrzewających wędlin z Włoch jest receptura wykonania i niezwykła dbałość o jakość produktów. Nie znajdziemy w nich konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku, a cały proces produkcji odbywa się w sposób naturalny.