Przepis na Conchiglie all'Arrabbiata
2020-08-05
Arrabbiato po włosku oznacza wściekły, a więc pasta all’arrabbiata to danie, w którym główną rolę gra pikantna peperoncino Przepis jest bardzo prosty i wymaga tylko paru produktów, ale nie czuć, by czegoś w nim brakowało. Sos arrabbiata jest ostry i wyrazisty. Oprócz świeżej, ewentualnie suszonej czerwonej peperoncino potrzebne są jedynie pomidory, czosnek i trochę oliwy z oliwek do smażenia.
Conchiglie all'Arrabbiata- składniki
Wykonanie:
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy przekrojony na pół obrany ząbek czosnku.
- Papryczkę peperoncino przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki, następnie pokroić w kosteczkę. Na patelnię z czosnkiem dodać papryczkę i chwilę razem podsmażyć.
- Dodać pomidory Pelati lub passatę pomidorową. Doprawić solą, wymieszać i gotować przez około 3 minuty. Dodać lekko odcedzony makaron, wymieszać i gotować jeszcze przez około minutę.
- Serwujemy :) Możemy posypać posiekaną bazylią oraz świeżo tartym parmezanem!
Wszystkie składniki znajdziecie w naszym sklepie.