- Włoskie filety z anchois w oliwie z oliwek - Zarotti 60 g
Zarotti Filetti di Alici to słone filety z sardeli europejskiej w zakonserwowane w delikatnej i lekkiej oliwie z oliwek dając gwarancję najlepszego smaku i świeżości.
Małe, bardzo słone fileciki z sardeli europejskiej - ryby żyjącej w Morzu Śródziemnym, Czarnym i Oceanie Atlantyckim.
Aby uzyskać anchois, surowe ryby zasypuje się solą i poddaje dojrzewaniu przez kilka miesięcy.
Przez intensywność smaku i słoność, anchois są używane wyłącznie jako dodatek lub przyprawa do potraw.
Wchodzą też w skład popularnego angielskiego sosu Worcestershire.
Anchois wykorzystuje się do wzmacniania smaku farszów mięsnych i rybnych oraz esencjonalnych sosów do mięs.
Przyprawia się też nim pizzę i pastę do chleba - tapenadę.
Skład: Solone Sardele (sardele i sól), oliwa z oliwek.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 879 kJ / 210kcal
Białko - 20g
Tłuszcz - 14g
w tym nasycone: 3,1g
Węglowodany - 0,5g
w tym cukry: 0g
Sól - 15g