Opis

 

Manitoba jest to mąka pszenna wysokiej jakości. Nazywana jest mąka " silną". Nazwa pochodzi od obszaru produkcji, na krtórym ziarna rosną bardzo silne i odporne na zimno - mowa tu o mieście Manitoba, rozległej prowincji Kanady, która z kolei wzięła swoją nazwę od plemienia Indian tam niegdyś zamieszkałego. Obecnie Manitoba jest zdefiniowana jako zbiór wszystkichy mąk z W> 350 niezależnie od obszaru produkcyjnego i odmiany ziaren, z których jest produkowana. Główną cechą tego rodzaju mąki jest duża ilość nierozpuszczalnych białek ( gliadyny i gluteniny ) , które powodują, że łatwiej jest mieszać składniki ciekłe w mieszaninie. Jest to mąka bogata również w skrobię i gluten. Ten z kolei tworzy silną sieć, która utrzymuje powietrze w cieście spulchniając i umożliwiając znaczący wzrost produktu podczas opróbki termincznej; w przypadku makaronu zamiast lepkiego ciasta uzyskujemy formę al dente . Mąka ta powinna być produkowana jedynie z pszenicy durum, dzięki czemu ciasto wyprodukowane z Manitoby będzie bardziej elastyczne i mocne. Ta mąka nadaje się głównie do produkcji makaronu, ale także do niektórych rodzajów pieczywa ( np. francuska bagietka , Panettone i Pandoro ) , długo rosnącej pizzy czy sernika. Idealna również do przygotowania Chapati czy indyjskiego chleba.

W 360-400 

Właściwości na 100 g:

Energia

341 kcal

Tłuszcze

1 g

-w tym tłuszcze nasycone

0,22 g

Węglowodany

70 g

-w tym cukry

2,5 g

Białko

13 g

Sól

0,004 g

 

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Mąka manitoba Divella 1 kg

Cena: 7,34 zł 7.34
ilość +- szt.
duża ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś
 

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium