Opis
Laur o lauro (Laurus nobilis) jest gatunkiem charakterystycznym dla obszarów śródziemnomorskich.
Od czasów starożytnych laur, ze względu na swoje wiecznie zielone liście, był uważany za symbol chwały, sławy, pokoju i ochrony.
Liście lauru są szczególnie bogate w dobroczynne esencje aromatyczne, zwłaszcza gdy są zbierane zimą i wczesną wiosną. Właśnie z tego powodu nasz laur, który rośnie na obszarze Parku Madonie, jest zbierany głównie wiosną i suszony w cieniu, co pozwala zachować jego oryginalne właściwości.
Rozpowszechnienie i szerokie zastosowanie w kuchni sycylijskiej sprawiło, że laur został wpisany na listę tradycyjnych włoskich produktów rolno-spożywczych (P.A.T) i uznany przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa (Mipaaf) za produkt typowo sycylijski.
Liście są używane do nadawania smaku różnym potrawom z mięsa, ryb i roślin strączkowych. Używa się ich do aromatyzowania warzyw i grzybów w oleju i occie.
Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.
Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.
Certyfikacja: IT BIO 006
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 313kcal
Białko -7,6g
Tłuszcz - 2,29g
w tym nasycone: 0g
Węglowodany - 48,6g
w tym cukry: 48,6g
Błonnik: 42,5g
Sód: 23g