20221119-lisc-laurowy-w-pudełku.jpg

Opis

Laur o lauro (Laurus nobilis) jest gatunkiem charakterystycznym dla obszarów śródziemnomorskich.

Od czasów starożytnych laur, ze względu na swoje wiecznie zielone liście, był uważany za symbol chwały, sławy, pokoju i ochrony.

Liście lauru są szczególnie bogate w dobroczynne esencje aromatyczne, zwłaszcza gdy są zbierane zimą i wczesną wiosną. Właśnie z tego powodu nasz laur, który rośnie na obszarze Parku Madonie, jest zbierany głównie wiosną i suszony w cieniu, co pozwala zachować jego oryginalne właściwości.

Rozpowszechnienie i szerokie zastosowanie w kuchni sycylijskiej sprawiło, że laur został wpisany na listę tradycyjnych włoskich produktów rolno-spożywczych (P.A.T) i uznany przez Ministerstwo Rolnictwa, Żywności i Leśnictwa (Mipaaf) za produkt typowo sycylijski.

Liście są używane do nadawania smaku różnym potrawom z mięsa, ryb i roślin strączkowych. Używa się ich do aromatyzowania warzyw i grzybów w oleju i occie.

 

Pochodzenie: Wyprodukowano i zapakowano na Sycylii.

Produkt włoski. Rolnictwo ekologiczne.

Certyfikacja: IT BIO 006

 

Wartość energetyczna w 100g:

Energia - 313kcal

Białko -7,6g

Tłuszcz - 2,29g

w tym nasycone: 0g

Węglowodany - 48,6g

w tym cukry: 48,6g

Błonnik: 42,5g

Sód: 23g

X

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

Listki laurowe suszone i rozdrobnione - Alloro di Sicilia BIO Azienda Agricola - Filippone 20g

Cena: 16,95 zł 16.95
ilość +- szt.
duża ilość
24 godziny - sprawdź formy dostawy
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium