- Włoska kiełbasa Nduja w słoiku - Delizie di Calabria 180 g
Nduja w słoiku to pikantne salami do smarowania. która swój niepowtarzalny smak zawdzięcza użyciu wysokiej jakości mięsa oraz odpowiednio wyselekcjonowanej mieszanki przypraw.
Do przyrządzenia nduji używa się głównie mięsa z głowy wieprzowej (polików, tych samych, których używa się do guanciale), kawałków z różnych innych części świni, takich jak skóry czy słonina, a także grillowane ostre, czerwone papryczki chilli, które nadają nduji charakterystycznego smaku.
Nduja oryginalnie pochodzi z południowych regionów Kalabrii, z małego miasteczka Spillinga i jej sąsiednich obszarów.
Najczęściej jest podawana z kromką chleba lub z dojrzałymi serami. Jej unikalny smak sprawia, że pasuje niemalże do każdej potrawy, na przykład na kanapce, pizzy lub przekąsce. Idealnie komponuje się jako dodatek do sosów do makaronu.
Skład: nduja w różnych proporcjach 90% (słonina, mięso wieprzowe, papryka ostra kalabryjska 26%, sól), oliwa z oliwek.
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 2492 kJ / 604kcal
Białko - 5,9g
Tłuszcz - 60g
w tym nasycone: 32g
Węglowodany - 9,6g
w tym cukry: 1g
Sól - 1,9g