Opis
Pochodzi z północnych Włoch, regionów Piemontu i Lombardii.
Ziarna są białe i krótkie, popularne jako dodatek do wielu włoskich dań .
Ziarna arborio zawierają więcej skrobi niż większość innych odmian ryżu, co czyni go idealnym jako dodatek do dań jarskich z ryżu.
Jest również idealnym rozwiązaniem do dań, gdzie ziarna muszą zachować swój kształt, tak jak np. sushi. Może on być również zmielony do mąki i dodany do dania, które w swojej specyfice wymaga kremowej konsystencji.
Ryż arborio posiada wiele podgatunków, takich jak na przykład : Japonica, Oryza, Sativa.
Najczęściej spotykana jest odmiana biała, natomiast nie należy zapominać, że jest również dostępna w wersji brązowej, która nie zawiera tak dużej ilości skrobi.
Arborio jest najbardziej popularnym ryżem stosowanym do risotto w USA, proces gotowania natomiast wymaga pewnego wysiłku, tak, aby uzyskać idealną kremową konsystencję należy podlewać go w trakcie mieszania, raz za razem, jak przy tradycyjnym ryżu. Po opanowaniu techniki gotowania nie jest to już tak trudne do wykonania.
Ryż arborio to wyjątkowa odmiana ryżu o lekko zaokrąglonych ziarnach, idealnie nadająca się do risotto, tradycyjnej włoskiej potrawy serwowanej w północnych regionach tego kraju. Dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak.
Odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia.
Uwaga! Ryżu arborio nie wolno płukać przed gotowaniem, ponieważ możemy pozbawić go skrobi, która tworzy charakterystyczną, gęstą otoczkę.
Czas gotowania: około 12-13 minut
Wartość energetyczna w 100g:
Energia - 1481 kJ / 349 kcal
Białko - 7,4g
Tłuszcz - 0,6g
w tym nasycone: 0,1g
Węglowodany - 78g
w tym cukry: 0,3g
Sól - 0,01g
Sposób przechowywania: w suchym i chłodnym miejscu