Złóż zamówienie w ciągu:
 
a wyślemy je jeszcze dziś
 
Producenci
Gnocchi włoskie - Divella 500 g Gnocchi włoskie - Divella 500 g
Producent: Divella
Cena: 9,95 zł
szt. +-
zobacz więcej
Ryż arborio do risotto - Divella 1 kg Ryż arborio do risotto - Divella 1 kg
Producent: Divella
Cena: 36,30 zł
szt. +-
zobacz więcej
Gnocchi ziemniaczane - Perino 250 g Gnocchi ziemniaczane - Perino 250 g
Producent: Perino
Cena: 17,33 zł
szt. +-
zobacz więcej

Włoska kuchnia słynąca z pizzy i makaronów ma w swoim repertuarze wiele wyjątkowych dań. Z reguły są to proste przepisy, które bez problemu można powtórzyć w domu, a dobierając odpowiednie składniki wysokiej jakości można wyczarować naprawdę wykwintne danie. Do tego grona należą gnocchi – puszyste, mięciutkie kluseczki, o delikatnie chropowatej teksturze, włoskie kuzynki naszych polskich kopytek. Ich prostota, a także możliwość urozmaicenia ich na wiele sposobów sprawia, że gnocchi nie da się nie lubić. Każdy znajdzie swoją ulubioną wersję tych włoskich kluseczek. Z pewnością nie mogło ich zabraknąć w naszym Włoskim Sklepiku.

Co to jest gnocchi?

Zanim opowiemy Wam jak powstają gnocchi warto ustalić jedną rzecz – tę włoską nazwę wymawiamy jako „nioki”, nie inaczej (wszystkie „gnoczi” i „nioci” są błędne). Samo słowo gnocchi oznacza po prostu „kluski” i pochodzi od słowa nodo oznaczającego po włosku węzeł. Odnosi się to oczywiście do kształtu i konsystencji klusek gnocchi.

Gnocchi to kluski przygotowywane we wszystkich regionach Włoch, oczywiście w każdym na swój sposób. Najpopularniejsze, a zarazem uchodzące za najbardziej tradycyjne uznawane są gnocchi di patate, czyli gnocchi z ziemniaków.  Ugotowane ziemniaki delikatnie zagniata się z mąką i jajkami. Następnie formuje się wałki i kroi je na małe kawałki wielkości kęsa. W kluseczkach robi się charakterystyczne wgniecenia np. widelcem, dzięki czemu gnocchi idealnie łączą się z sosem. Tak uformowane wrzuca się na wrzątek i wyjmuje po wypłynięciu na powierzchnię.

Kluski gnocchi doskonale smakują same w sobie, podane z masłem, oliwą, świeżymi ziołami. Będą idealne zarówno ugotowane jak i lekko zarumienione na patelni. Świetnie łączą się z różnymi sosami, a także pesto. Ciekawą propozycją są gnocchi z dodatkiem szpinaku, dyni, bazylii czy buraka, a także gnocchi nadziewane np. różnymi serami, z orzechami, truflami, czy suszonymi pomidorami.

Odmiany włoskich gnocchi

Kluski gnocchi dzięki swojej prostocie były często przygotowywane w tradycyjnych włoskich domach. Między innymi dlatego mamy obecnie tyle ich wersji. Szukając w historii pierwszych wzmianek o gnocchi trzeba cofnąć się aż do 9000 lat p.n.e.! Wtedy gnocchi oznaczało okrągłe kluseczki z ciasta przygotowywanego z mąki i zimnej wody. Gnocchi ziemniaczane mają swój początek dopiero ok. XVI/XVII wieku, kiedy do Włoch zaczęto importować ziemniaki z Ameryki. Według historii gnocchi di patate podawane były wtedy z masłem i parmezanem.

Obecnie we Włoszech można spotkać gnocchi zrobione z ziemniaków, warzywnych puree, semoliny, mąki kukurydzianej, mąki kasztanowej a nawet pokruszonego chleba. W Rzymie zjecie pyszne gnocchi alla Romana przyrządzone z semoliny, które mają okrągły, ale płaski kształt, po ugotowaniu są zapiekane w piekarniku i podawane bez żadnego sosu. W Kampanii na niedzielny obiad tradycyjnie serwuje się gnocchi alla sorrentina -  ziemniaczane kluseczki zapiekane z sosem pomidorowym lub ragu i mozzarellą. W Piemoncie i Lombardii najchętniej serwuje się gnocchi z masłem i parmezanem. Sardyńskie gnocchi przypominają bardziej makaron, tworzone są z semoliny z dodatkiem szafranu. W Weronie zaś kluski gnocchi serwowane są z sosem pomidorowym. Co ciekawe, w Weronie co roku podczas karnawału organizowana jest wielka huczna parada, której główną postacią jest Papa del Gnocco („Kluskowy Papież”), częstujący wszystkich włoskim gnocchi. Tradycja ta nawiązuje do wydarzeń z 1531 roku, kiedy w Weronie panował straszliwy głód (związany ze znacznym wzrostem cen mąki) i zamożniejsza część mieszkańców postanowiła wesprzeć uboższych rozdając im jedzenie, w tym właśnie gnocchi.

Włoskie gnocchi w naszym sklepie

We Włoskim Sklepiku znajdziecie najlepsze włoskie gnocchi. W naszej ofercie mamy zarówno tradycyjne gnocchi di patate, jak i gnocchi bezglutenowe, a także głęboko mrożone świeże gnocchi z różnymi dodatkami najwyższej jakości produkowane przez uznaną włoską markę Perino. Jesteśmy pewni, że te niepozornie wyglądające kluseczki, dzięki swojej puszystej konsystencji, wybornemu smakowi i niezliczonym możliwościom podania zachwycą Was i na stałe zagoszczą w Waszym menu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium