- Ser provolone piccante - Latteria Mantova
Provolone jest produkowany we Włoszech w regionie Lombardii, należy do serów wytwarzanych z ściągniętego twarogu.
Początkowo Provolone produkowany był z mleka bawolic. Nikt nie wie dokładnie, gdzie i jak powstał ten ser po raz pierwszy, lecz z pewnością należy do najstarszych serów znanych przez Rzymian.
Jest to tradycyjny, mleczarniany, elastyczny ser twarogowy o jednorodnym miąższu, chroniony DOC od 1982 roku.
Cienka, twarda skórka ma kolor złoto-żółty i lekki połysk. Dostępny jest w różnych kształtach. Młody ser jest miękki i łagodny.
W miarę dojrzewania nabiera ostrzejszego smaku - do koagulacji sera piccante stosowana jest podpuszczka koźlęca, która nadaje mu mocniejszego smaku. W wieku od sześciu miesięcy do dwóch lat ser staje się ciemniejszy, ma małe dziurki i ostry smak.
Provolone jest serem ogólnego stosowania, używanym często do gotowania, jako dodatek do deserów, a nawet do tarkowania.
Używa się go także do pikantnych nadzień na przykład kurczaków. Idealnie się sprawdza na desce serów czy z bagietką.
UWAGA ! Dla zamówień poza Trójmiasto zalecamy dokupienie Przesyłki Chłodzonej.
W celu zapewniania najwyższej jakości dostawy produktów wymagających przechowywania w niskich temperaturach zalecamy umieszczenie produktów w przesyłce z chłodzącymi wkładami. Wkład żelowy podczas dostawy ulegnie rozmrożeniu, lecz przez cały czas utrzyma produkty w niskiej temperaturze zapobiegając zepsuciu. Wkład jest wielokrotnego użytku, można go ponownie zamrozić i wykorzystać do własnych potrzeb.